Wednesday, 4 February 2009

Kehebatan WANITA pada pandangan aku....

Wanita adalah salah satu ciptaan yang paling indah buat kaum lelaki...sifat yang secara fitrahnya sgt kontra dgn lelaki, ttp perbezaan tu la membuatkan lelaki n perempuan ni diciptakan sebagai pasangan. like a mgnet, kalu different side baru bleh dekat kan?..n wanita juga lah fitrahnye bersifat lemah lembut, eventho die sorg awke yang brutal, tapi lebih mudah dibentuk semula berbanding lelaki...tetapi, kaum lelaki jgn sesekali menyalahertikan term lemah lembut tu! physically, mgkn perempuan itu lemah,(to all women, no offence k)...tapi kite sbg lelaki ni kdg2 trlepas pndg...cube kite fikir sekejap..

Akal 1 dan nafsu 9, antara ayat yang kdg2 kaum prmpn rase tak best je dgr...tapi kan, terfikir tak sebenarnye dari sini boleh jelas kita nmpak kehebatan prmpn JIKA dia dpat mngawal nafsu, mknanye dia hny menggunakan akal yang satu tu untk control 9 nafsu..think about it..laki 9 akal beb, tapi most of the time nafsu yang satu ni gak menang....

Naluri perempuan ni jugak kuat sebenarnye, aku tak tau mcmane nak describe bnda ni..tapi naluri perempuan ni kuat lbh2 lagi bile digelar ibu atau isteri..for example, kdg2 kalu kite perasan, kalu jadi pape ke kat kite time kite takde bersame..mak kite mst akan rase tak sedap ht..n mgkn die akan call atau dia akan bgtau ape yg dia rasa..itu kelebihan sorang ibu..bgt jugak isteri, kalu ape2 jadi kat suaminye,mesti die antara yang rase lain macm dulu..kdg2 kalu aku tgah diskas dgn student sisters pun die leh call aku tny aku dgn sape,dah la selalunye time aku diskas lak tu,pdhal die tak tau pong,hehe,hebatkan..

Indahnye hidup seorang lelaki bile ditemani seorg wanita yang diciptakan untuknya, n wanita yang bergelar isteri ini juga lah yang akan menemani suaminye disyurga nanti, n wanita itu juga lah yang mengetuai bidadari yang menemani suami di syurga nanti, so guys, takkan tak teringin kot,huhu..same2 la kite muhasabah..

Taat dan setia adalah sifat wanita yang sgt hebat..tapi ketaatan dan kesetiaan tu harus ditempat yang betul..tak mustahil kalu aku ckp kalu clash, mostly yang plg sdh adalah prmpn..tu kalu unmarried couple la kan.and gitu jugak kalu dah kawen..isteri yang kematian suami bkn sng2 leh rase kawen lain..kerana dlm ingatan mereka hny ade sorg suami yg sukar dilupakn..compared to man...tak bnyk yang mcm ni..

Andai wanita itu tidak wujud, of course kite takde! Allah ade kuase nak cipta kite direct je..tapi, hukum alam, hbgn lelaki n wanita, yang menjadi perantara kpd kelahiran generasi2 baru..dan proses ini akan berterusan hgga akhir zaman..byg kan tibe2 kaum wanita dihilangkan daridunia, mau sangap jugak kite yang lelaki ni..ini cume sekadar pndgn, kalu ade salah n silap, sile betulkan ek..aku lbh suke berkongsi dgn kwn2 sume!hehe.

3 comments:

  1. nie nak amik hati bini ko ke hape nie?

    God knows everything..

    ReplyDelete
  2. tu la, time aku nak share,kate aku nak amek hati bini..aku tulis ni pun secara general, not specifically to one person,huhu...god knows everything..hehe

    ReplyDelete